Energie Adviesburo Waasland

EPC- plaatsbeschrijven - elektriciteitskeuringen

EPC - tarieven

Vanaf 1 november 2008 is het EPC verplicht bij woningen, appartementen, ... die te koop worden aangeboden.

Voor woningen, appartementen, ... die te huur worden aangeboden moet sinds 1 januari 2009 een EPC opgemaakt worden.

Potentiële kopers of huurders krijgen met het EPC een idee van de energiezuinigheid van de woning en bovendien krijgen ze een aantal vrijblijvende adviezen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.Verkopers en verhuurders kunnen met het EPC de energiezuinige kenmerken van hun woning 
in de verf zetten.

Het EPC moet dus beschikbaar zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zo niet loopt de eigenaar risico op een boete. Een EPC moet dus aanwezig zijn vóór ondertekening van de compromis of de akte.

Het energieprestatiecertificaat legt op zich geen eisen op aan het gebouw, maar informeert de potentiële kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score (kengetal) toe te kennen. Deze score wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water.

Een energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van een woonst kan enkel opgemaakt worden door een erkende energiedeskundige type A.

VEA zal steekproefsgewijze controles uitvoeren op aanwezigheid en correctheid van het EPC. Indien geen EPC aanwezig is, zal de eigenaar uitgenodigd worden op een hoorzitting en riskeert hij een boete tussen 500 en 5000 euro.


 

Tarieven EPC* **

 

Studio 100 euro
Appartement 120 euro
Gesloten BB 150 euro
Halfopen BB 150 euro
Open BB 200 euro

*tarieven zijn exclusief btw

** Wanneer de bewoonbare appervlakte van het woonhuis (nvt voor studio's en appartementen) groter is dan 200 m2 of wanneer het pand meer dan 3 woonlagen bevat, wordt een specifiek tarief toegepast naargelang de inspectie- en berekeningstijd.


Specifieke tarieven en toeslagen op aanvraag.